Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Første søndag i advent 2022 - Adventskalenderens første låge

Første søndag i advent 2022 - Adventskalenderens første låge


# Adventskalenderen 2022
Udgivet af Karen Engell Dalsgaard, onsdag d. 23. november 2022, kl. 13:56

Nu tændes tusind julelys
på jorden mørk og rund,
og tusind stjerner stråler ned
fra himlens dybblå bund.

Det er blevet den tid igen. Den tid, hvor små og store går og glæder sig, hvor der bliver tændt lys i haverne, hvor der er julekoncerter, julefrokoster, ja - jule-alting. Forhåbentlig bliver der også tid til en stille stund med avisen, en kop kaffe og en julesmåkage.

Bag den første låge i adventskalenderen gemmer der sig en nem opskrift på en julesmåkage med mandler, chokolade og kandiseret appelsinskal. En småkage, der er hurtig at bage, og som smager godt, at én aldrig er nok.

(Den fine, krakelerede overflade får du ved at trille dejkuglerne i flormelis. Det er ikke raketvidenskab overhovedet.)

Til småkagerne skal du bruge.

75 g blødt smør
125 g brunt rørsukker
1 æg
150 g hvedemel

1 tsk bagepulver
1/2 tsk fint salt
50 g syltet appelsinskal (1/2 bøtte)
75 g grofthakket mørk chokolade
50 g grofthakkede mandler

og lidt flormelis - skal ikke i dejen, men bruges til at trille i (!)

Rør smør og sukker blødt med en håndmixer, og rør ægget i. Bland melet med bagepulver og salt og rør det i. Hak chokolade og mandler og rør dem i dejen til sidst sammen med appelsinskallen.

Brug en teske og den anden hånd til at forme små klumper af dejen (på størrelse med en lille valnød). Rul dem pænt runde og tril dem i flormelis. Læg dem på en bageplade med bagepapir og tryk dem lidt flade. Bag dem nu på 200 grader i cirka 10 minutter, til kanten er lysebrun. Du kan have 20 stk på en plade. 4 nedad og 5 på langs.

Lad dem køle helt af, før du putter dem i en dåse eller et glas med låg. Småkager er så kønne at se på, at det næsten er synd at gemme dem i en dåse.

Det var alt bag den første låge - ja, undtagen, hvis indledningen fik dig til at gå og nynne lidt med? For så får du Lene Siels smukke udgave af Nu tændes 1000 julelys lige her:

Adventstiden er skudt i gang i dag, og nu er det tid til at nyde de fire uger med glæde og forventning. Har du lyst til at læse mere om advent? Så er det lige her på siden med Årets mærkedage.

I næste uge, vil Anni gemme noget bag kalenderlågen. Det bliver spændende at se, hvad hun finder på. Anni er jo dygtig til det med papir, så...? 

Du kan se eller gense sidste års adventskalender her.