02/07/2024 0 Kommentarer
Første søndag i advent 2023 - Adventskalenderens første låge
Første søndag i advent 2023 - Adventskalenderens første låge
# Adventskalenderen 2023
Første søndag i advent 2023 - Adventskalenderens første låge
Det er blevet første søndag i advent og tid til at åbne den første låge i adventskalenderen. Det er en af de dejlige traditioner i december ligesom traditionen med gløgg og æbleskiver.
Men er du allerede blevet en anelse træt af æbleskiver til gløggen? Ville du ønske, du kunne servere noget, der er lidt nyt og lidt anderledes, men som alligevel passer fint til gløgg?
Så behøver du du ikke at lede længere, for her får du opskriften på et lækkert
Julebrød
Et brød, der er som skabt til gløgg, hvadenten det er traditionel rødvinsgløgg eller alkoholfri æblegløgg (som også smager fantastisk godt). Også et brød, der er både hurtigt og supernemt at lave. Ja, man kan sagtens nå det efter adventsgudstjenesten i Sjelle kirke, mens man stadig nynner på korets skønne sange.
Smagsmæssigt ligger brødet midt imellem brød og kage - lidt ligesom æbleskiver, der også er lidt af en mellemting mellem brød og kage.
Brødet skal ikke hæve, for der er ikke gær i. Grahamsmelet i dejen giver brødet bid, og de varme krydderier, valnødder og syltet appelsinskal samt det lille strejf af rosmarin smager umiskendeligt af jul.
Til brødet skal du bruge:
150 g honning
150 g brun farin
150 g vand
Kog de tre ting sammen og lad dem køle lidt af, mens du finder:
50 g grofthakkede valnødder
50 g syltet appelsinskal
1 spsk hakket, frisk rosmarin (eller en tsk tørret)
1 tsk stødt ingefær
1 tsk kanel
1/2 tsk stødt allehånde
1 tsk natron
2 æg
100 g grahamsmel
400 g hvedemel
Når væsken er kølet lidt af blander du valnødder, natron og krydderier i. Rør så æggene i - et ad gangen.
Til sidst tilsætter du melet og rører dejen sammen. Rør endelig ikke for meget. Kun lige til melet er rørt i, og dejen virker ensartet. (At røre en dej med bagepulver eller natron for meget banker luften ud af dejen, så brødet eller kagen bliver klæg og tung. Bagepulver og natron giver luft i dejen, så grundighed betaler sig ikke.)
Smør en rugbrødsform godt - eller beklæd din form med bagepapir. (Bagepapir kan nemt formes efter din form, hvis du gør det vådt, krøller det sammen og folder det ud igen). Hæld dejen over i formen og bag brødet på 200 grader i 40-45 minutter. Lad det køle lidt af og vend det ud af formen.
Nu er brødet klar til at blive spist til gløgg eller måske bare til en kop te eller kaffe. Smør skiverne med smør - det gør det hele ekstra godt, og det er jo en kendt sag, at kalorier ikke virker i december.
Og mens du nu sidder der i den hyggelige stue, måske med en knitrende brændeovn og snedrys på grenene udenfor vinduet, en hund eller kat på skødet, noget varmt i koppen og et stykke nybagt julebrød, kan du se ind i flammen på det første lys i adventskransen og mærke adventsglæden lige så stille fylde hjertet, mens roen sænker sig.
Måske du tænker lidt over, hvad det med advent er for noget? Så kan du læse om advent her under Kirkens Mærkedage.
God første søndag i advent.
PS: Bagepulver/natron brød smager bedst nybagt. Men skiverne kan også ristes, og brødet kan fryses.
Kommentarer